Pop gitaar

Hoewel ik geen pop muzikant meer ben en de huidige ontwikkelen slecht vanuit mijn ooghoek volg kan ik iedereen die wil beginnen met gitaarspellen prima leren hoe er akkoorden gespeeld moeten worden, liedjes of een ander instrument begeleid worden en solo spel. De popmuziek is voor een flink deel gebasserd op technieken en akkoordenschema's die in de klassieke muziek ontwikkeld zijn. Wist je bijvoorbeeld dat het standaard akkoorden schema waar de hele popmuziek gebruik van maakt ooit als eerste door Beethoven ontwikkeld is?
Als je popgitaar wilt spelen kan ik je het volgende bieden:

  • je leert alle veel gebruikte akkoorden spelen. Dat zijn er zoveel dat je daarna eventueel minder gebruikte ook zelf kunt leren zonder mijn hulp.
    • als je dat wilt kan ik je leren hoe akkoorden tot stand komen op basis van toonladders. Met die kennis kun je altijd uitzoeken welke akkoorden bij een liedje horen.
  • ik leer je met de rechterhand allerlei technieken om de akkoorden in slag en tokkelend te spelen.
  • soleren (wat elke popgitarist natuurlijk graag wil kunnen) is gebaseerd op kennis van de toonladders en akkoorden en gevoel voor muziek. Dat laatste kan ik je niet leren, dat is een kwestie van aanleg. Ik kan je alleen leren het te ontwikkelen. De toonladders en akkoorden én de aanwijzingen wanneer je wat gebruikt kan ik je wel leren.
    • je leert ook hoe een akkoorden begeleiding en solospel op elkaar af te stemmen zijn. We kunnen daarbij bijvoorbeeld kijken naar hoe goede solisten zoals bijvoorbeeld Mark Knopfler (Dire Straits), John Mclaughlin, Eric Clapton, Guy Berryman (Coldplay) of Adam Clayton (U2) dat aanpakken.
  • ik kan je leren hoe je een liedje moet begeleiden als iemand anders zingt, maar ook als je dat zelf doet. Dat laatste is lastiger omdat je twee dingen tegelijk moeten doen.
  • we kijken zeker naar de blues. Veel popmuziek in de jaren 60 en 70 is ontwikkeld vanuit de blues en rythm and blues. Die muziek is weer voor een deel gebaseerd op Afrikaanse invloeden. Door de oude blues stukken te spelen en er mee te experimenteren leer je hoe soloschema's werken die je in de popmuziek weer kunt gebruiken.
  • We kunnen kijken naar technieken uit de flamenco (zoals Pacio de Lucia) gebruikt en of die je kunnen helpen een beter gitarist te worden.

De tarieven zijn hetzelfde als voor de klassieke gitaarlessen. Zie aldaar.

p.s. Ik werk alleen met acoustische gitaren, niet met electrische gitaren.