Gitaarlessen

Het is een wens van veel mensen ... gitaar leren spelen. Velen nemen uiteindelijk de stap niet. Dat is jammer want iedereen kan het leren. De een komt verder dan de ander, of heeft meer talent, maar toch is het voor iedereen met twee gezonde handen, wat doorzettingsvermogen en gedult mogelijk.

Al sinds de jaren 80 geef ik klassiekgitaar lessen. Sinds een jaar of 7 geef ik eveneens flamencogitaar lessen. In mijn jeugdjaren heb ik in hard-rock bands gespeeld (nu niet meer). Ik ken dus vele muziekstromen maar heb de voorkeur voor het lesgeven in klassiekgitaar en flamencogitaar (hoewel er regelmatig leerlingen bij mij komen die alleen akkoorden willen leren spelen en liedjes begeleiden).

In mijn lessen geef ik veel aandacht aan de juist hand-houdingen (iets wat heel veel mensen verkeerd aanleren als ze geen begeleiding krijgen) wat het spelen op lange termijn veel makkelijker maakt en zorgt voor meer beheersing van de gitaar. Daarnaast staat het, met plezier, leren muziek maken voorop. Het noten leren lezen is daarbij een hulpmiddel, geen doel op zich (hoewel het handig is om te kunnen). In de klassieke muziek is het leren noten lezen onontbeerlijk. Maar eerlijk gezegd .... ook noten lezen kan iedereen leren.
Daarnaast is het leren luisteren naar je eigen spel het beste hulpmiddel om de gitaar te leren bespelen en beheersen. Bovendien vergroot het het plezier in het spelen zelf. Dat lijkt vanzelfsprekend maar erg veel mensen luisteren niet (goed) naar wat zij zelf doen, althans niet zorgvuldig genoeg. Door daar vrij snel na het beginnen met spelen een gewoonte van te maken heb je daar op langere termijn veel plezier van en gaat het studeren van nieuwe muziekstukken veel gemakkelijker.

Kijk verder onder klassiek gitaar of flamenco gitaar voor meer informatie.

Proefles

Iedereen die belangstelling heeft kan een gratis proefles van een half uur  krijgen. Bel of mail voor een afspraak.
Ik heb meestal wel één of twee gitaren voor bruikleen beschikbaar zodat een beginnend leerling een maandje kan proberen of de gitaar wel echt iets voor hem of haar is. Daarna zul je zelf een gitaar moeten aanschaffen. 

Gitaar kopen

Indien gewenst kan ik die aankoop begeleiden door mee te gaan en je te helpen met kiezen. Daarbij zal ik je wijzen op welke dingen je moet letten bij de koop van een gitaar. Daarvoor vraag ik een kleine vergoeding voor het reizen.

Wil je toch een gitaar gaan kopen zonder mijn hulp, koop een gitaar met nylon snaren (een zogenaamde Spaanse gitaar). Die gitaren hebben minder spanning op de snaren staan zodat je minder last van je vingers krijgt. Bovendien is de hals breder waardoor het allemaal net iets makkelijker speelt.
Op een dergelijke gitaar kun je bijna alle muziekstijlen (liedjes begeleiden, klassiek, flamenco, jazz enz.) spelen. Op een gitaar met uitlsuitend stalen snaren kan dat niet.