Even voorstellen

Franc Müller
foto: Ron Eijkelhof

Mijn naam is Franc Müller. Ik ben geboren in 1956, vader van 4 kinderen en echtgenoot van een bijzondere vrouw, die de mooie bloementekeningen in mijn boeken maakt. 
Al jong had ik een fascinatie voor muziek. Ik luisterde naar de platencollectie van mijn moeder (vooral klassieke muziek). Bovendien woonde wij naast een tennisbaan die 's winters ijsbaan was. In de winter, 's avonds in bed, luisterde ik naar de hitjes van dat moment en probeerde niet in slaap te vallen om alles te kunnen horen. Ik maakte als jongetje van 8 of 9 van lege dozen en zeeptonnen drumstellen op zolder, van lege sigarendoosjes en ijzerdraad een soort gitaartjes en met alles dat ik kon vinden dat geluid maakte, maakte ik klankmobielen aan de waslijn op zolder - tot grote ergernis van mijn moeder.

Met 10 jaar ben ik naar kostschool gegaan en kreeg daar de kans muzieklessen te nemen. Ik ben gitaar en drums gaan spelen (na een jaar accordeon gespeeld te hebben). Uiteraard kwam ik in de popmuziek terecht en heb mij tot  ± 18e jaar, met veel plezier en enthousiasme, in allerlei obscure popbandjes bewogen.
Na een mislukte studie en vervangende dienstplicht (in welke tijd ik kennis maakte met de flamenco muziek) ben ik klassiek gitaar gaan studeren (ik wilde flamenco gitaar leren maar dat kon in die tijd niet in Nederland) en heb vooropleiding conservatorium gedaan en ben klassiek gitaar en slagwerk gaan studeren. Kort daarna werd ik echter ernstig ziek en moest al mijn studie activiteiten stop zetten. Verschillende malen ben daarna ik naar Spanje geweest om flamenco gitaar te leren spelen.
Tijdens mijn studie ben ik begonnen klassiek gitaarles te geven. Dat doe ik tot op de dag van vandaag nog steeds.
Na mijn ziekte periode ben ik muziektherapie aan de Hoge School Midden Nederland (voorheen de Jelburg) gaan studeren (en op diverse andere plekken allerlei cursussen en workshops psychotherapie), ik heb mij verdiept in de flamencogitaar, Afrikaanse djembé, Indiaase tabla en de balkan muziek.
Na mijn afstuderen heb ik onder andere gewerkt met moeilijk opvoedbare kinderen, randgroepjongeren, mensen in psychiatrische ziekenhuizen, verstandelijk beperkte mensen, mensen met autistische storingen, in gezinstherapie zettingen.

Al die tijd ben ik muzieklessen (klassiek gitaar en later ook flamenco,) blijven geven. Begin jaren '90 ben ik gevraagd om muzieklessen te geven op een Vrije school bovenbouw in Meppel. Dat heb ik bijna 10 jaar gedaan (muziek en koorlessen). Daarnaast geef ik sinds begin jaren '90 djembé workshops op diverse plaatsen in Nederland en in Frankrijk (o.a. Ecolonie) en sinds een jaar of zeven ook Cajon en Bodhran.

Daarnaast heb ik een opleiding als klassiek homeopaat genoten en verschillende trainingen achter de rug als therapeut (o.a. psychosynthese, NLP cognitieve en systeemtherapie).
Sinds 1991 geef ik regelmatig gastcolleges op verschillende beroepsopleidingen binnen mijn vakgebied en sinds 2000 ben ik als docent en later ook als leidinggevende, verbonden aan de klassieke homeopathie opleiding de Academie voor Klassieke Homeopathie (voorheen het J.T. Kentcollege) in Zwolle, en geef ik lezingen en workshops op de gebieden waarin ik ook een praktijk heb.
In 2006 is mijn eerste boek uitgekomen dat ik samen met mijn collega Jeroen Morssink heb geschreven (zie daarvoor Uitgeverij Gignomai). Wij zijn nog bezig met een tweede deel daarvan. In 2009 heb ik een handleiding voor het afnemen van het homeopathisch gesprek uitgegeven. In 2014 heb ik een boek over analyse methodes in de homeopathie geschreven, ik ben nu bezig mijn gitaamethode klaar te maken voor publicatie. Dat hoop ik in de loop van 2017 klaar te mmaken.

In 2006 heb ik, op verzoek van veel djembé leerlingen, ook een handleiding Djembéspelen geschreven die op deze site te koop is.